Реализация на мечти

От пет века едно село е разстлало мрежата на своите слънчеви улици в сърцето на Тракия. Отколе тук живеят достойни и корави българи, споделяли през вековете горчивините и подемът на България. Във всички исторически документи е записана българската същност на нашето родно село Маноле.
Вълните на историята са се блъскали по стария друм пресичащ Балканския полуостров, а тук в това село, е изграждана българска човешка спойка, полаган е наш камък в крепостта на българщината.
В прогресивното развитие на селото се откроява неговото пълно електрифициране, осъществено през 1958 година, и цялостно водоснабдяване с питейна вода във всеки дом. Селото разполага и с здравна поликлиника, двама лични лекари, зъболекар и достатъчен друг медицински персонал.
Сега за всички подрастващи има образователна сигурност и перспектива. Децата не растат по улиците, а са в модерна Целодневна детска градина. Жителите на Маноле не скриват гордостта от това, че все още разполагат със собствено училище, което се намира в близост до детската градина и не се налага дечицата да ходят всеки ден до съседни села. ОУ „Васил Левски” е построено през 1928 година. Повече от останалите постройки също са от това време, тъй като селото е сред най-пострадалите от Чирпанското земетресение. Старата сграда на даскалото е едноетажна и едва побира 300-те деца, които престъпват училищния праг, жадни за нови знания. Затова се налага учениците да бъдат на две смени. Във тази връзка е започнат строеж на нова сграда, който за съжаление е в застой. Достъпно за всички жители на селото е Народно читалище „Просвета”, което разполага с богат набор от съвременна литература.
За спортуващи пък селото разполага с обширен и добре поддържан стадион, до които има достъп всеки жител.
Църквата е строена през 1928 година и носи името „Св. Димитър”. Тя отдалеч привлича погледите с размерите и красотата си. Тя също става жертва на Чирпанското земетресение, но е възстановена и осветена отново.

Местоположение

Карта

История

Реализация на мечти

Земята на Маноле

Бъдеще за младите

Апетитна хапка за туристите
ОУ „Васил Левски”

Детска градина "Мечта"